HAMAS’ın silahsızlanma şartı: Ulusal orduya katılacağız
Haber
13 Ekim 2025 - Pazartesi 14:35 Bu haber 612 kez okundu
 
HAMAS’ın silahsızlanma şartı: Ulusal orduya katılacağız
HAMAS’ın üst düzey yetkililerinden Dr. Basem Naim, örgütün silahsızlanma için şartlarını açıkladı. Naim, ‘Silahlar yalnızca Filistin Devleti'ne teslim edilecek, savaşçılar Filistin ulusal ordusuna katılacak. Kimse işgale direnme hakkımızı reddedemez.’ dedi.
Dünya Haberi
HAMAS’ın silahsızlanma şartı: Ulusal orduya katılacağız

HAMAS pazar günü, hayatta bulunan 20 rehineyi, kararlaştırılan tarihten bir gün önce serbest bırakmaya hazır olduğunu bildirdi. Mutabakata göre esirlerin bugün geri verilmesi planlanıyordu. BBC’ye göre direniş, tarihi öne almanın karşılığında yüksek profilli yedi Filistinli tutukludan en az ikisinin serbest bırakılmasını talep etti.

 

Gazetemizin yayına hazırlandığı saatlerde rehinelerin tam olarak ne zaman serbest bırakılacağı belirsizliğini korurken, Gazze müzakerelerinin ikinci aşamasının en çekişmeli noktası gündemde: HAMAS’ın silahsızlandırılması. Cumartesi günü Sky News’e konuşan hareketin üst düzey yetkilisi Dr. Basem Naim, örgütün silahsızlanma için şartlarını açıkladı: Silahlar yalnızca Filistin Devleti’ne teslim edilecek, savaşçılar Filistin ulusal ordusuna katılacak. Naim, “Kimsenin işgale direnme hakkımızı reddetme hakkı yoktur” diye ekledi.

Aynı gün Fransız haber ajansı AFP’ye demeç veren bir HAMAS kaynağı ise meseleye ilişkin olarak, “Silahların teslimi söz konusu değil ve konu masada değil” ifadelerini kullandı.

NETANYAHU’NUN TEHDİTLERİ

Ateşkesin yürürlüğe girdiği cuma günü İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, HAMAS silahlarını bırakmazsa İsrail’in savaşa yeniden başlayacağına söz verdi. Netanyahu, Gazze’yi etnik olarak temizlemek ve Yahudi yerleşimleri inşa etmek için savaşa devam etme konusunda ısrar eden aşırılıkçı bakanların da baskısı altında.

BLAIR’E KESİN RET

 

Basem Naim, hareketin, eski İngiltere Başbakanı Tony Blair’in savaş sonrası Gazze’nin yönetiminde herhangi bir rol almasını reddettiği konusunda da uyardı. Naim, Blair’in ABD’nin 2001 ve 2003 yıllarında milyonlarca insanın ölümüne neden olan Afganistan ve Irak savaşlarını meşrulaştırmadaki rolünü gerekçe gösterdi.

Fakat Mahmud Abbas liderliğindeki Filistin Yönetimi (FY) Başkan Yardımcısı Hüseyin eş-Şeyh, cumartesi günü el-Arabiya kanalına yaptığı açıklamada, savaşın sonrasını görüşmek üzere Blair ile Ürdün’de bir araya geleceğini duyurdu.

‘SAVAŞ DAYATILIRSA HAZIRIZ’

HAMAS Siyasi Büro Üyesi Hüsam Bedran ise aynı gün AFP’ye verdiği röportajda, müzakerelerin ikinci aşamasındaki diğer bir zorluğa dikkat çekti. Trump planı kapsamında direniş mensuplarının Gazze’den çekilmesi önerisine şöyle yanıt verdi: “İster HAMAS üyesi olsun ister olmasın, Filistinlileri topraklarından sürmekten söz etmek saçma ve anlamsızdır.”

Bedran, hareketin, çatışmaların yeniden başlamamasını umduğunu ancak dayatıldığı takdirde savaşa geri dönmeye hazır olduklarını da sözlerine ekledi.

GAZZELİLER DÖNÜYOR ABD’LİLER GELİYOR

Bu arada silahların susmasıyla birlikte Gazze’nin güneyinden kuzeyine dönüş tüm hızıyla sürüyor. HAMAS, cumartesi günü itibarıyla 500 bin kişinin Gazze kentine geri döndüğünü açıkladı.

Filistinliler yollardayken, ABD Özel Temsilcisi Steve Witkoff ve CENTCOM Komutanı Amiral Brad Cooper, işgal güçlerinin çekildiği sarı hattı denetledi. İkiliye İsrail Genelkurmay Başkanı Korgeneral Eyal Zamir eşlik etti.

Aynı saatlerde 200 personelli ABD gücü de İsrail’e ulaştı. Amerikan kuvvetleri, Gazze’de konuşlandırılması planlanan uluslararası görev gücü ve İsrail ordusuyla koordinasyon içinde çalışacak. Ancak Amiral Cooper’a göre ABD askerleri Gazze’ye ayak basmayacak.

NETANYAHU’YU YUHALADILAR

Steve Witkoff akşam saatlerinde ise Trump’ın damadı Jared Kushner ve eşi Ivanka ile rehinelerin geri dönüşünü kutlamak üzere Tel Aviv’de düzenlenen etkinliğe katıldı. Witkoff’un konuşması sırasında Netanyahu’yu anması üzerine halkın yuhalaması dikkat çekti. Etkinlikte rehine aileleri ve yüz binlerce İsrailli yer aldı.

TRUMP KNESSET’TE KONUŞACAK

Öte yandan Trump bugün İsrail’de. Netanyahu ve rehine aileleriyle görüştükten sonra İsrail meclisi Knesset’te vekillere seslenecek olan ABD Başkanı aynı gün Mısır’a geçecek. Birinci aşama müzakerelere ev sahipliği yapan turistik Şarm el-Şeyh kenti Gazze zirvesi için çok sayıda ülkeden liderle dışişleri bakanını ağırlayacak.

MISIR’DA OLAĞANÜSTÜ ZİRVE

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katılacağı zirvede Trump’ın dışında Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah es-Sisi, Katar Başbakanı Muhammed al-Sani, Ürdün Kralı II. Abdullah, Pakistan Başbakanı Şehbaz Şerif, Avrupa Konseyi Başkanı Antonio Costa, İngiltere Başbakanı Keir Starmer, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, İtalya Başbakanı Giorgia Meloni ve Alman Şansölyesi Friedrich Merz’in de yer alması bekleniyor.

Ayrıca Japonya, Azerbaycan, Ermenistan, Macaristan, Hindistan, El Salvador, Güney Kıbrıs, Yunanistan, Bahreyn, Kuveyt, Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan ve Endonezya da diğer katılımcı ülkeler. HAMAS ve İsrail zirveye kendi istekleri doğrultusunda katılmayacak. Katar gazetesi el-Arabi el-Cedid’e göre FY Başkanı Mahmud Abbas, Mısır’a gelmeyi talep etse de Sisi’den ret yanıtı aldı. Kahire kaynakları gerekçe olarak Ramallah’ın Trump’un planında yer almamasını gösterdi.

Direniş güçleri konuşlandı

HAMAS’ın ateşkes şartları uyarınca işgal güçlerinin çekildiği bölgelere 7 bin mensubunu konuşlandırdığı bildirildi. Harekete bağlı medya organları tarafından dün yayımlanan görüntülerde söz konusu güvenlik güçleri Gazze’nin çeşitli bölgelerinde görüldü. BBC’ye göre HAMAS, görevlilerine “Gazze’yi kanun kaçaklarından ve İsrail işbirlikçilerinden temizleme” talimatı verdi. Haberde ayrıca örgütün Gazze genelinde beş yeni vali atadığı da belirtildi. Bu valilerin tamamının, HAMAS’ın siyasi kanadından ziyade, tugay komutanları dahil olmak üzere örgütün silahlı kanadından deneyimli isimler olduğu kaydedildi.

Kaynak: Editör:
Etiketler: HAMAS’ın, silahsızlanma, şartı:, Ulusal, orduya, katılacağız,
Yorumlar
Haber Yazılımı